Chorizomayonaise
Sommige recepten hebben veel uitleg nodig, sommige heel weinig. Ik zag iemand in een recept chorizo met mayo blenden om een chorizomayonaise te maken. Ik dacht: dat kan ik ook maar dan anders en beter. Niet met fijngemalen worst en vet maar met het vet uit de worst en al wat je voor de rest nog nodig hebt om een mayonaise te kloppen.
Dit heb je nodig voor de chorizomayonaise:
- 250 gr chorizo (zacht of pikant, naar keuze)
- 2 eidooiers
- 1 el mosterd
- Citroensap
- 1 el witte wijnazijn
- 1 teentje look
- 1 el maple syrup of honing
- Peterselie
- Neutrale olie
Zo maak je het:
- Snijd de chorizo in heel keine stukjes. Doe in een potje met een klein beetje neutrale olie en laat langzaam de stukjes krokant worden en hun vet vrijgeven. Zorg wel dat de stukjes chorizo niet zwart worden.
- Neem een kom, zet er een fijne zeef op en giet de mooie chorizo-olie af. Hou de krokante stukjes chorizo bij. Laat de olie afkoelen (deze olie kan je ook zo gebruiken om gerechten af te werken)
- Doe in een grote kom de eidooiers, de mosterd, het citroensap en de witte wijnazijn. Klop alles goed los met een garde.
- Voeg nu heel langzaam de chorizo-olie toe terwijl je stevig blijft kloppen om een mayonaise te maken. Blijf kloppen tot je een lobbige consistentie hebt. Nu heb je al een mooie chorizomayonaise maar hij kan nog net iets mooier. Wanneer je te weinig chorizo-olie hebt, kan je je mayonaise verder opwerken met de neutrale olie
- Rasp een teentje look over de emulsie, voeg een stevige lepel maple syrup toe, veel fijngesneden peterselie en de krokante stukjes chorizo (hou enkele apart om af te werken).
- Meng alles nog eens stevig door elkaar en je hebt je chorizomayonaise waar je veel richtingen mee uit kan. Ik vond het geweldig bij dit flatbread met wortelen.
