Champagne meets Monsieur Oui
Vandaag is het Dag van de Champagne in België. Enkele weken geleden kreeg al ik een uitnodiging om champagnes te mogen proeven. Perks of the job zeg maar. Op zich is champagne al een speciale drank, toch voegde de organisator van dat kleine event, Bureau du Champagne Benelux, er nog die extra speciale touch aan toe: pairing met plant based food.
Elke champagne die we dronken zou begeleid worden door een maaltijd die geen vlees, vis, zuivel of eieren bevat. Enkel producten op basis van planten.
Nu is de vegetarische wereld me niet vreemd en at ik al eerder geweldige vegetarische menu’s, een volledig vegan menu was nieuw. Dus ja, ik was enthousiast en had er zin in. Enerzijds in de plant based gerechten, maar anderzijds ook naar de champagne. Normaal wordt dit enkel gedronken als aperitief of om iets te vieren en niet als een begeleider doorheen de hele maaltijd. Zeer benieuwd!
De menu was van de hand van An De Smedt. 1/2de van Monsieur Oui. De andere helft van het culinaire duo is Kaitlyn Misheff. Ze volgden allebei een culinaire opleiding tot ‘raw food chef’ bij The Matthew Kenny Culinary in Californië. Een van de beste opleidingen ter wereld. En dat proefden we ook in het bord. Alles was puur, smaakte heel natuurlijk en fris. Bovendien misten de gerechten geen vlees of vis. Als je mensen wilt overtuigen om hun vleesconsumptie te minderen, moet je zulke gerechten voor hun neus zetten. Ze zullen snel vragen om meer van dat.
8 gangen had ze voor ons in petto. Voor mij 7. Er was één gerecht gevuld met noten en dan zegt mijn allergie jammer genoeg nee. Het dessertje met gerookte aubergine heb ik aan me moeten laten passeren. Jammer maar helaas. Op papier klonk het alvast heerlijk.
Koolrabi – komkommer – lavas
Wortel – hummus – pistou – quinoa
Ravioli van erwt – dragon – bieslook
Risotto met champagne – oesterzwam
Spitskool – BBQ – granen – gebrande ui
Aardbei – spongecake – vlierbloesem
Niet enkel ging er een hele nieuwe wereld aan plant based eten voor me open. Ook de wereld van champagne kreeg voor mij die dag een extra dimensie. Ik had bovendien het geluk om naast Kristel Balcaen te zitten. Ambassadeur van champagne en wine lady of the year. Alsof dat nog niet genoeg was zat recht tegenover mij Sybille Troubleyn van Winewise. Eigenaar van één van de beste opleidingen die je maar kan volgen om meer te weten te komen over wijn, champagne en andere genotsdranken.
Ik heb dus mijn oren, ogen en smaakpapillen die avond extra opengezet.
Laat ik alvast beginnen met een tip die je fles kan redden: Zorg dat de fles die je koopt of opent zo weinig mogelijk licht heeft gezien. Telkens bubbels in aanraking komen met licht zorgt dat voor kwaliteitsverlies. Koop dus in de winkel ook enkel flessen die nog in een karton zitten en bewaar ze thuis uit het licht. Enkel voor deze tip alleen al verwacht ik eeuwige dankbaarheid van jullie.
Wat moeten jullie verder nog weten over champagne?
2018 was een uitzonderlijk goed oogstjaar. Dankzij dit uitzonderlijke klimaat, evolueren de wijngaarden snel : de bloei en de rijping gebeurt in de ideale omstandigheden, en bij de aanvang van de oogst, zijn de trossen talrijk, in een perfect gezonde staat, met meer suiker en aroma’s dan gemiddeld. Hierdoor kunnen de Champagneboeren en Champagnehuizen een voorraad aan lekkere Champagne aanleggen voor eventuele, klimatologische moeilijkere jaren.
Toch één ding waarvoor we de opwarming van het klimaat dankbaar voor mogen zijn.
België is de 5de grootste Champagne-invoerder met 9.074.781 flessen in 2017 en goed voor 5,8% van het totaal van de Champagne-export. Op 1 staan de Verenigde Staten, dan het Verenigde Koninkrijk en op de derde plaats Japan. Dit cijfer houdt wel geen rekening met de rechtstreekse aankoop van Champagne door Belgen die even de grens oversteken naar Frankrijk.
Belgen zijn ‘Brut’. De verhoudingen tussen de verschillende soorten Champagnes in volume ligt in België als volgt : de “Brut” Champagnes bereiken een marktaandeel van 92,3%, rosé-Champagne van 3,4%, demi-sec 1,7% en cuvées spéciales : 2,7%.
Het wijngebied Champagne telt 15.800 wijnboeren, 140 coöperatieven en 320 Champagnehuizen.
Het wijngebied Champagne bestrijkt een oppervlakte van 34.300 hectare, verspreid over 3 regio’s, 5 departementen en 319 gemeentes
Drie druivensoorten worden voornamelijke geplant in de Champagne : Pinot Noir (38%), Meunier (31%) en Chardonnay (31%)
Maar hoe was dat nu, een hele maaltijd champagne drinken?
Wel, er zijn ergere dingen. Champagne is een zeer welgekome gastheer tijdens het eten. En dan heb ik het hier zelfs nog even los van de smaak. De fijne bubbels zorgen ervoor dat je mond na elke hap ‘schoongemaakt’ wordt. Bovendien zijn er best wel een hoop smakencombinaties mogelijk. Maar oefening baart kunst. Dus veel soorten Champagne proeven. Een echte straf is dat niet.