Hapje, In de keuken, Kaas

Cheesy hapje: Caesar Salad met Old Groendal

Iets meer dan een jaar geleden kregen mijn vriendin en ik op een avond met karmelietjes en kaasballetjes een plan. Die avond leek het geniaal en de dag erna bleef het idee nog steeds overeind: een pop-up kaasrestaurant genaamd Fromance.

Geen platte raclette of kaasschotels maar echte gerechten met speciaal geselecteerde kaas. Drie hapjes (waaronder een kleine Ceasar Salad), 4 gangen, aangepaste wijnen en bieren. In geen tijd waren er 4 avonden uitverkocht en moesten we zelfs mensen teleurstellen.

Net zoals iedereen bleven we niet gespaard van de coronamaatregelen. We hadden nog net het geluk om twee avonden te laten doorgaan maar de andere editie hebben we verplaatst, verplaatst en uitgesteld. Al meer dan een jaar krijgen we wekelijks de vraag of er nog een volgende editie komt en wanneer die dan komt. Het antwoord is ‘ja’. Er komt een volgende editie. Enkel de waar en wanneer moeten nog ingevuld worden.

Caesar Salad
Hapje: Ceasar Salad

In afwachting van die volgende editie deel ik graag één van de hapjes dat op het menu stond tijdens de eerste editie. Een hapje dat uitblinkt in zijn eenvoud maar waar de kaas wel de belangrijkste rol speelde. Die kaas is de Old Groendal. Een Belgische kaas afkomstig van kaasmakerij ’t Groendal in Rumbeke. Gemaakt met gepasteuriseerde koemelk aangekocht bij boeren in de buurt.

De Old Groendal is een speciaal kaasje. Je hebt vergeten groenten en je hebt vergeten kazen. Dit is een vergeten kaas. Letterlijk dan. De kaasmakers wilden een kaasje laten rijpen. Na enkele maanden was de smaak absoluut niet goed en besloten ze het ergens ver achteraan te bewaren. De kaas werd vergeten en dook na ongeveer 18 maanden terug op. Bleek dat ze een Belgische versie van de Parmezaanse kaas te pakken hadden. Een oud brokkelig kaasje dat tegelijk ook zeer smeuïg is met een complexe smaak en karameltoetsen. Bovendien heeft de kaas ook mooie rijpingskristallen die ikzelf altijd plezant vind in een kaas.

Zijn jongere broertje, de Old Farmdal, heeft dezelfde karakteristieken maar is net dat ietsje minder hard. Beide kazen zijn volgens mij de reden waarom veel mensen die vegetariër zijn de stap niet kunnen maken naar een vegan bestaan. Beide zijn enorm lekker en passen perfect bij deze hapjesversie van een Caesar Salad.

Wat heb je nodig voor 16 hapjes van deze Ceasar salad?

– 4 Little gems (kleine kropjes sla)
– 250 gr Old Farmdal of Old Groendal
– Caesar Dressing
– Zwarte peper.

Hoe begin je eraan?

Snijd de little gems overlangs in 2 en bestrijk licht met olijfolie en zwarte peper. Zorg er zeker voor dat het uiteinde intact blijft zodat de slaharten tijdens het grillen niet uit elkaar vallen. Neem een grillpan en grill tot je mooi de grillmarkeringen ziet. De sla hoeft zeker niet volledig gaar te zijn. (In de zomer kan je dit ook perfect op de barbecue doen.) Laat de sla even afkoelen en doe er de Caesar salad dressing op. Vaak maak ik het mezelf makkelijk door een kant- en klare versie te gebruiken maar je kan deze uiteraard ook zelf maken. Last but not least: Rasp de Old Farmdal of Old Groendal royaal over de kaas en serveer op een mooi groot bord. Simpel, lekker, verrassend. Kan niet mis gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *