Caesar salad met geroosterde kool
In de keuken, Kaas

Caesar salad met geroosterde kool

Eat the seasons

Het seizoen van meerdere verschillende kolen is aangebroken. Bij mij op de CSA-boerderij zijn er nu spruiten, witte kolen, rode kolen en nog enkele savooikolen. Exemplaren die niet zo groot waren en waar de buitenste bladeren er niet al te appetijtelijk meer van uitzagen. Onder deze lelijke bladeren zat een kleine, maar heel mooie savooikool waar je nog veel richtingen mee uit kon. Toen ik ze zag wist ik meteen wat ik ermee wou aanvangen: caesar salad met geroosterde kool. Een soort winterse versie van een klassieker met wat geroosterde smaken en wat meer pit.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

 • Restje halve kip aan het spit (geplukt)
 • Halve savooikool
 • 200 gr kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
 • Bosje venkel
 • Caesar dressing
 • Oude kaas (type Old Groendal)
 • Chiliflakes
 • Peper en zout
 • 8 el olijfolie

Zo begin je aan de caesar salad met geroosterde kool:

 1. Dit recept is ideaal met een restje kip aan het spit, zelf geroosterde kip of een snel gebakken kipfilet. Zorg dat je kip hebt. Maakt niet uit hoe, wat waar. Kip voor 2 personen.
 2. Start met de savooikool. Verwarm de oven tot 215°C. Verwijder de buitenste bladeren en snijd in 4-8 stukken naargelang de grootte van de savooikool. Meng de olijfolie met een ruime hoeveelheid zout, peper en chilivlokken en meng. Strijk de stukken kool rondom rond in met het mengsel en probeer ook goed tussen de bladeren te gaan.
 3. Leg de stukken kool op een bakplaat en schuif in de oven. Zet na 5 minuten de oven uit en laat de kool langzaam 15-20 minuten verder garen in de restwarmte van de oven.
 4. Haal uit de oven en snijd in stukken. Zolang de bladeren er licht bruin uit zien en niet verkoold zijn, mogen ze blijven.
 5. Leg de geroosterde kool op een bord. Verdeel hier wat kikkererwten en de kip over. Doe hierover wat caesar salad dressing, fijn geraspte oude kaas en ten slotte heel wat plukjes kervel.
Caesar salad met geroosterde kool

Van boer tot bord

Het is jullie vast niet ontgaan dat de snelwegen de laatste dagen wat dichtslibben door een groot aantal tractoren. Je kan discussiëren over de manier waarop ze betogen maar dat ze hun stem laten horen, valt zeker te begrijpen. Vraag je je af wat jij eraan kan doen? Het antwoord is niet simpel maar jij kan wel alvast je sympathie en steun laten blijken door vaker rechtstreeks van bij de boer te kopen en dus meer in contact te komen met de sector en lokale en seizoensgebonden producten.

Zo zijn er in Vlaanderen alleen al 1677 verkooppunten waar je op één of andere manier rechtstreeks bij de boer kan gaan kopen. Wil je weten wie er bij jou in de buurt verkoopt? Dat kan je simpelweg op deze site opzoeken.

Of je kan je aansluiten bij een CSA-boerderij en zelf je eigen groenten oogsten. Zo zijn er nog enkele plekje vrij op de boerderij waar ik aangesloten ben. CSA Grondsmaak. Supertoffe mensen, geweldig aanbod zelf te oogsten producten, heerlijke locatie en soms zelfs pizza’s recht van ’t veld. Er zijn nog enkele plekjes vrij dus moest je twijfelen en in de buurt wonen, ga er zeker eens langs.

Ik heb ook een culinaire nieuwsbrief die ik wekelijks uitstuur. Benieuwd?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *