In de keuken

Borlottibonen met gebrande prei en look

Blijkbaar is het deze week opnieuw een Week zonder Vlees. Om eerlijk te zijn kan ik absoluut niet meer volgen met alle vleesloze en vegan initiatieven. In elke supermarkt wordt de rayon vleesvervangers met de maand groter, in magazines over eten wordt er meer en meer aandacht aan besteed en ik heb wel het gevoel dat meer en meer mensen regelmatig bewust voor plantbased gerechten kiezen. Zelf denk ik er niet al te veel bij na. Door bij een CSA te zitten en vaak veel lekkere groenten in huis te hebben, komen er automatisch gerechten op tafel met wat voor handen is. En die gerechten hebben dan ook vaak groenten als hoofdrolspelers. Groentecurry’s, groenteburgers, risotto’s, gegrilde groenten,… maar ook deze borlottibonen met gebrande prei en look. Eten met een stuk geroosterd brood met wat kruidenboter en je hebt de perfecte antidip-dip voor de herfst.

Dit heb je nodig voor borlottibonen met gebrande prei en look:

  • 4 grote preistengels
  • 4 grote tenen knoflook
  • 600 gr cannelonibonen (Ofwel uit blik, ofwel vers maar al gekookt. Witte bonen kunnen ook)
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • 100 ml witte wijn
  • Rozemarijn
  • Oude kaas
  • Grof zout en grof gemalen zwarte peper
  • Olijfolie

Zo maak je de antidip-dip:

  1. Verwarm de oven voor tot 230°C op grillstand. Begin met de prei. Trim de grootste groene bladeren eraf en zorg dat er geen zand meer in de prei zit. (Gooi het groen niet weg, maak hier een bvb een prei-olie van). Plaats onder de grill en draai regelmatig tot ze aan de buitenkant volledig verbrand zijn. Reken op 35-40 minuten.
  2. Maak ondertussen de creamy dip. Verwarm een ovenbestendige pan op middelhoog vuur en verwarm hierin enkele eetlepels olijfolie. Pel de teentjes look en hak zeer fijn. Voeg deze samen met de 2 el bloem toe aan de olijfolie. Zorg dat je pan zeker niet te warm is en blijf roeren tot de bloem goed droog is. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren tot je een gladde saus krijgt
  3. Voeg nu de witte wijn en een takje rozemarijn toe en laat zachtjes pruttelen. Blijf roeren tot de saus wat ingedikt is en er zijdezacht uitziet. Verwijder het takje rozemarijn en voeg nu de fijngeraspte oude kaas toe. Hier staat bewust geen hoeveelheid kaas. Doe dat gerust naar eigen smaak. Kruid bij met de zwarte peper en het grof zout.
  4. Haal de prei uit de oven en snijd in de lengte open. Schraap het zachte vlees eruit en snijd grof in stukken. Voeg toe aan de pan samen met de uitgelekte en gespoelde borlottibonen uit blik of de verse gekookte borlottibonen. Roer goed door mekaar en zet het geheel nog 15 minuten in de oven op 190°C tot de bovenkant een mooi gouden kleurtje krijgt.
  5. Dien op met ciabattabroodjes die geroosterd zijn in de oven met wat kruidenboter. Ofwel als hoofdgerecht voor 4 personen ofwel als antidip-dip op een feestje voor een wat groter gezelschap.

Wil je meer culinair nieuws op je boterham?
Dan kan je je hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief die wekelijks in je mailbox zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *