De Moestuin

Boer Olivier: eitjes met een gouden dooier

Dat mijn liefde voor eten verder gaat dan enkel moestuinieren en groenten is al lang geen geheim meer. Daarom dat ik hier ook af en toe een zijsprong ga maken telkens ik iets of iemand interessant tegen het lijf loop in de wereld rond eten. Iets of iemand waar ik van vind dat iedereen het bestaan ervan moet weten.

Eerste in de rij: Boer Olivier uit Keiem.

In de wereld van de landbouw heb ik al veel zaken gezien. Hoe het moet, maar vooral hoe het niet moet. Zo is de wereld van de legkippen binnen de klassieke landbouw vaak een trieste wereld. Kleine kooien, weinig daglicht, zoveel mogelijk leggen en na een net iets langer, maar daarom niet minder miserabel leven dan een soepkip, worden ze zonder enig genade geslacht.

Boer Olivier (Mehuys) is niet iemand die een klassieke landbouwopleiding achter de rug heeft. Al zit het boeren en het innoveren hem wel in het bloed. Vooral binnen de wereld van eieren zag hij mogelijkheden om het diervriendelijker aan te pakken en meteen ook de smaak van de eieren naar een ander niveau te brengen.

Een trip naar Duitsland waar hij kippen in verplaatsbare kooien zag, bracht hem op het idee om een grote, mobiele kippenstal uit te bouwen. Simpel, maar geniaal én een nieuw systeem binnen landbouw waar de kippenboer voor kan kiezen.

Hoe gaat het in zijn werk?
De mobiele kippenren wordt midden in een weiland geplaatst. Rondom de ren wordt een groot stuk weiland afgebakend als loopterrein voor de kippen (+- 250 per trailer) en dan krijgen de kippen de vrijheid. Ze hebben genoeg ruimte om te scharrelen, om insecten te vinden, en om verse kruiden en gras te eten. In de mobiele ren vinden ze dan weer aanvullend voer en water en enorm veel leghokken. De kippen hebben dus de keuze tussen binnen of buiten, scharrelen of zonnen.
’s avonds gaan alle kippen op stok en komt Olivier controleren of alle dieren binnen zitten en gaan de deuren toe zodat ze veilig zitten voor eventuele vossen.

Na ongeveer een week wordt de trailer verplaatst en krijgen de kippen dus een volledig nieuw stukje gras, met nieuwe kruiden en insecten. Het grote voordeel aan dit systeem is dat de grond de kans niet heeft om uitgeput en overbemest te geraken én dat de kippen een leven leiden waar veel kippen jaloers op mogen zijn. Bovendien biedt de trailer de mogelijkheid om uitwerpselen van de kippen op te vangen die later omgezet kan worden naar mest.

En wat met de eitjes?
Ik heb zelf kippen, dus ik weet het verschil tussen eitjes van kippen die plek hebben en veel restjesvoeding krijgen en kunnen rondscharrelen in de tuin en een kippenei uit de winkel van kippen met ‘vrije uitloop’ gigantisch is.

Wat het meeste opvalt is de dooier. Wanneer je een ei hebt van een kip die kruiden, gras en insecten kan scharrelen, ga je dit meteen vertaald zien in de dooier. In gras zit namelijk bètacarroteen, dezelfde stof die ook in wortelen zit. Kippen zetten deze stof om in een heel mooie, diepgele tot oranje dooier. Wanneer kippen echter enkel een graandieet krijgen, is de kleur veel lichter en fletser. Het ene ei is daarom niet meteen gezonder als het andere. Wel (en dat is een persoonlijk gevoel, geen wetenschap) lijken diepgele en oranje dooiers veel smeuïger, minder lopend en dus heerlijk om soldaatjes in te doppen.
Prijs van het ei? Ongeveer 20 cent per ei duurder dan een standaardei in de winkel. Dat is niet weinig, maar dan weet je tenminste dat de kippen de prijs niet betalen.
Bij zijn klanten mag hij alvast Sergio Herman rekenen. En we kennen de man allemaal goed genoeg ondertussen om te weten dat hij altijd voor kwaliteit gaat.

Meer weten over Boer Olivier of wil je zijn eitjes graag kopen?
Dan kun je hier terecht.

Het is mooi om te zien dat door te innoveren nieuwe mogelijkheden ontstaan waar zowel de kippen, de grond als de consument bij wint. Waar legkippen normaal na ongeveer een jaar worden geslacht, krijgen ze bij Boer Olivier minstens twee jaar en elke dag vers gras, kruiden en insecten.
Laat dit een voorbeeld zijn voor vele kippenboeren die hun kippen in grote hangaars houden bij kunstlicht.