Op reis

Boedapest voor foodies

Donderdag 17 oktober, 14:07u

Net de bagage gedropt bij de Air B&B. Tijd om Boedapest te verkennen. Er zijn geen plannen gemaakt. Toch niet wat cultuur, thermische baden of sightseeing betreft. De enige icoontjes die op de kaart van maps.me op en neer dansen zijn messen, vorkjes en glazen. Terecht ook. Boedapest heeft heel wat te bieden als het op eten en drinken aankomt. Zowel een snelle hap, uitgebreid diner of een unieke cocktail behoren tot de opties. Vijf dagen om deze stad culinair uit te pluizen is te weinig, maar als je kort en krachtig wilt genieten van Boedapest zit je hier zonder enige twijfel goed.

Als je aan Hongaars eten denkt, denk je uiteraard meteen aan goulash. Maar ook langosh, een gefrituurd broodje met een topping van zure room, kaas en look, is een echte specialiteit van daar. Om nog maar te zwijgen over de bijna wereldberoemde Tokaj. De bekendste is een goudgele wijn op basis van druiven waarvan de schil is aangetast door een schimmel. Edelrot. Of zoals de Fransen het zo schoon zeggen: pourriture noble.
Hongarije is over het algemeen een vleesland. Goulash dus, maar ook eend en het eerder controversiële foie gras. Een van de weinige zaken die ik niet eet.

Mazel Tov

Eerder op de middag hadden we al een eerste goulash met dumplings. Een stevige lunch om 14u wat maakte dat het avondeten wel kon wachten. Zo’n goulash is lekker, maar vult wel enorm. Het eerste restaurant dat echt op de lijst stond om te bezoeken was Mazel Tov. Israëlisch eten in een soort ruinbar met wat extra standing. Het ligt midden in de drukke Joodse wijk en is dan ook ideaal gelegen voor een stevige hap vlak voor je het nachtleven van Boedapest induikt. Reserveren is geen slecht idee. Wij arriveerden rond 22uur en hadden het geluk nog één van de twee vrije tafeltjes te krijgen. De sfeer en de locatie zijn twee redenen om te gaan. De prijs een derde reden. Voor een pittige merguezschotel met pitabroodjes en saus betaal je € 9. Voor een hummusschotel met 5 crispy falafelballetjes ben je € 6,5 kwijt. Bijna alles was heel lekker. Het enige dat ons niet kon bekoren waren de enorm droge falafelballetjes. Ook extra punten voor de Hongaarse wijnen. Akkoord, als je er zonder verwachtingen aan begint, kan het alleen maar meevallen. Wel, bij deze: probeer eens een Hongaars wijntje. Mazel Tov!

The Butter Brothers

Op citytrip ga je niet om te koken. Het plan was dan ook om elke ochtend iets lekkers te scoren onderweg. Of middag. Dat hing wat van de avond ervoor af. De eerste dag stonden we pal op de middag voor de deur van The Butter Brothers. Wat een heerlijke plek en volgens de locals de beste bakkerij van Budapest. De eerlijkheid gebiedt me wel om toe te geven dan ik niet alle bakkerijen heb bezocht. “The croissants are almost like in France” omschrijft wel goed wat de smaak is. Ze zijn ook niet te beroerd om hun geheim toe te geven. dat is simpelweg goede boter. Veel goede boter. Het is een beetje een verademing in een wereld waarin je met ‘gezond’ en ‘hip’ en ‘plant based’ rond de oren wordt geklopt. Hier gebruiken ze simpelweg goede boter met melk gemaakt van hun eigen koeien. Schoon verhaal, schone naam. Ik was op voorhand al verkocht.
We gingen voor kakaós csiga, een soort Hongaars chocoladebroodje en een croissant gevuld met kaas, ham en tomaat. En een cappuccino en flat white. Passeer hier zeker even als je in de buurt bent. Gemoedelijke sfeer en heerlijke gebakjes. Ook om mee te nemen. Breng cash geld mee.

Szimpla Kert + Karavan

Dit is zonder enige twijfel de bekendste ruin bar van Boedapest. Of zijn het ruin bars. In deze grote ruimte wandel je makkelijk een half uur rond en ontdek je achter elk hoekje een nieuwe kamer met een eigen bar. Dan een wijnbar, dan een cocktailbar, dan een rariteitenkabinet. Blijf hier wel enkel om te drinken. Vlak naast deze ruin bar vind je Karavan. Een soort straatje gevuld met verschillende foodtrucks. Leg hier een fond, ga binnen iets drinken en dans de nacht in.

Szimpla Kert is ontstaan als eenvoudige ‘tuin’ van het kleine Szimpla café in de Kertész straat, maar is uitgegroeid tot de grootste toeristische trekpleister van de Joodse Wijk. De mensen van Szimpla kregen toestemming om het tijdelijk om te gebruiken als bar en openlucht bioscoop. In de loop der jaren werden steeds meer ruimtes aan het horeca gedeelte toegevoegd en de sloop van het pand werd door het commerciële succes op de lange baan geschoven. Een must om hier even te stoppen.

Gelarto Rosa

Als je het geluk hebt om net als wij op een zonnige dag in Boedapest te belanden, is Gelarto Rosa de moeite om even te bezoeken. Werk je een weg door de horde Japanners en laat je verrassen door alle heerlijke smaken die ze te bieden hebben.
Behalve door de witte chocolade-lavendel. Die smaak zal je vast en zeker ook verrassen, enkel dan in negatieve zin. Maar de vorm compenseert dat dan weer een beetje.

St- Andrea Skybar

Wijn drinken op de zesde verdieping met een view over heel Boedapest. Meer woorden wil ik er niet aan vuil maken. Ga hier naar boven, geniet van de zon, het uitzicht en de wijn. Er zijn slechtere manieren om je verjaardag te vieren.

Warm Up

Er zijn een aantal cocktailbars die de moeite zijn om te bezoeken in deze stad. Warm up was de eerste op onze route en de ideale plek om ’s avonds even op te warmen. Warm Up is een speak easy bar. Ze werken zonder kaart en polsen op voorhand naar je smaak. Toen ik zei dat ik een fan was van whiskey sour en van stevige peated whiskey, kreeg ik een soort whiskey sour maar dan weer helemaal anders. Orange bitters en limoen met een twist maakten het verschil. Het is even wachten op de cocktails, maar je krijgt dan ook wel waar voor je geld. Enkel de omgeving voelt wat aan als een foute nachtclub aan de playa’s van de foutere costa’s. Maar als je daardoor kan kijken, ben je hier aan het goede adres voor heerlijke cocktails.

Hilda

Een onverwachte maar leuke avond werd het in Hilda in het noorden van Pest. Het eten was er lokaal en heerlijk. Wel wat zwaar, maar stevige smaken. En dat mag wel na een stevige wandeling door de stad. De oranje luifels vooraan deden me even aan appartementen in Benidorm denken. Maar eens binnen, zit je in een geweldige art nouveau-setting waar je de avond wilt wegdrinken aan de bar. Zoek je iets dat qua prijs-kwaliteit perfect is, dan moet je hier zeker eens passeren.

 

Budapest Bagel

Om toch een beetje op onze lijn te letten, besloten we om niet elke dag naar Butter Brothers te gaan. Die andere BB, Budapest Bagel, werd een mooi alternatief. Reken wel op een kleine rij wanneer je hier aankomt. Maar geen zorgen, ze werken sneller dan ze eruit zien. En wat je krijgt is ook de moeite. Heerlijk verse bagels. Cream cheese, spek, gepocheerd eitje, wat komkommer en veldsla. Meer was er niet nodig om de vorige avond in Szimpla Kert door te spoelen. Ook handig als je niet veel tijd wilt verliezen en gewoon on the go iets wilt eten.

Costes

Costes was té goed. Onverwachts goed. Kijk maar naar deze gelukkige snoeten. En dat was nog maar het begin van de avond. Wat volgde was een heerlijke intro in de Hongaarse keuken gemengd met de finesse van een jonge, vrouwelijke Portugese chef. Het zou niet correct zijn om dit restaurant hier zo weinig aandacht te geven. Daarom een volledig blogbericht enkel en alleen over Costes. Ook wel omdat er een schoon moment van serendipity was.

Ga naar Boedapest. Ga er eten. De stad heeft mij enorm verrast. Enkel wat veel wildplassers. Maar als je daarmee kan leven, dan kom je sowieso tevreden terug.

Cheers,
Robby