Bloesem – een geweldig b(l)oeiende eetervaring
In de Leescorfstraat in Borgerhout, op een boogscheut van Bistro Rocco, vind je achter een ogenschijnlijk simpele voordeur een nog relatief nieuwe maar enorm b(l)oeiende eetervaring. Waar eerst een stuk garage en tuin was, is nu een intiem restaurant voor max. 14 personen. In het midden staat een grote counter met 8 zitplaatsen met zicht op de open keuken en een tafel voor 4-6 personen. In die keuken zwaaien Brend Geudens en Nebo Schamp de plak en ook af en toe een waaier voor de hete kolen.

De twee chefs deden 5 jaar lang ervaring op bij Willem Hiele, leerden elkaar beter kennen en gingen samen met gastvrouw van het huis, Deborah Van Haute Bloemen, voor de eigen zaak Bloesem. Dat er een mooie synergie heerst, merk je vooral aan de enorm vlotte, cleane service. Ze hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen, de focus ligt hoog en toch is er tijd om de gerechten rustig uit te leggen, een grapje en af en toe een nieuwe plaat op te leggen op de platenspeler. Het draagt allemaal bij tot een intieme sfeer die naarmate de avond vordert steeds speelser wordt. De gerechten volgen naar mijn gevoel datzelfde ritme. Steeds geserveerd op het betere kringloopwerk. Water wordt geserveerd uit een eend, de melk uit een koe gevonden bij de Marollen. Mijn bestek rust dan weer op een zilveren teckel uit één van de winkels in de Kloosterstraat. Het draagt allemaal bij tot de totaalbeleving.

Meer over die gerechten. Als ik goed heb geteld waren er 18 bereidingen. Een consommé van duif en een lepeltje knolserdergranité meegerekend. Gerechten vloeien mooi in elkaar over. Waar in het ene gerecht de coquille rauw wordt gebruikt, vinden we in het andere een gegrilde coquille. Met de Corail wordt dan weer een saus gemaakt bij een schorseneer KFC: gefrituurd in een beslag met nori.

Dat doen ze ook met de langoustine en de duif. Eerst krijg je een langoustine met verschillende soorten kool en een saus op basis van zuurkool gevolgd door een yakitori van kool en lente-ui met een saus op basis van de koppen van de langoustine. De duivenvleugels worden verwerkt tot een consommé, gevolgd door een yakitori van het hart van de duif en rode biet om tenslotte te eindigen met een perfect gebakken stukje duif, radicchio en pompoenpit.


Telkens totaal andere smaakbelevingen maar met een overduidelijke link. Het klopt gewoon. In het begin vraag je je nog af wat er allemaal gaat volgen, je ziet wat klein gevogelte op een grill liggen, een stevig stuk vis bijeengebonden met kruiden. Naarmate de avond vordert vraag je je dat niet meer af. Omdat iedereen op hetzelfde moment zijn gerecht krijgt en de sfeer optimaal is geraak je vanzelf in een soort flow waarbij je alles even vergeet, geniet en gewoon alles op je af laat komen.
De gerechten zijn een mooie mix tussen vegetarisch, schaal- en schelpdieren, vis en vlees. Al merk je wel nog steeds een duidelijke voorliefde voor producten van de kust: Oester, coquille, mosselen, zeekat, langoustine, zeewier, lotte, wulken,… het passeert allemaal de revue. You can take the boys out of ’t zeetje but you can’t take ’t zeetje out of the boys en daar ben ik heel blij mee. Anders had ik nooit deze heerlijke lotte met fijn geraspte kastanje en een crème op basis van de lever van de lotte en kastanje gegeten. Of de knolselder in een saus van karnemelk en de parures van die knolselder met een vegetarische demi-glace en wulken.

En dan moesten de desserts nog komen. Allereerst een stukje pain perdu gedrenkt in koffie en kaneel met geschaafde pas de bleu van Hinkelspel, gevolgd door kweepeer met zwarte thee, chocolade en kombu-ijs, een soufflé van champignons met crème anglaise van honing.

En dan was het nog niet gedaan. Als allerlaatste gerecht krijg je nog een verse, warme wafel met opgeklopte room en kamille. De wafel wordt gemaakt met zure room, bloem en water en zorgt voor een verrassend luchtig en een aangename, niet te zware afsluiter. Tot slot haalt de gastvrouw nog enkele flessen zelf opgelegde jenevers en een mooi verhaal boven. Een verhaal dat je zelf maar moet gaan beluisteren. Het klinkt 10 keer beter uit haar mond dan wanneer je het hier zou lezen.


Het is altijd op momenten dat ik denk ‘Nu is Antwerpen toch echt verzadigd qua restaurants?’ dat er een plek de deuren opent om mij op andere gedachten te brengen. Bloesem is zo’n plek. Ik was nog niet buiten en ik wou al terug. Dat zegt vaak genoeg. Het is een plek die ik aan iedereen ga aanraden. Vooral aan mensen die graag heel veel verschillende gerechten willen ontdekken op 1 avond. Ze werken met een vast menu dat constant evolueert aan 110 euro, de (echt uitmuntende) wijnpairing kost 50 euro. Hiervoor krijg je 5 glazen wijn en water à volonté. Non-alcoholisch kan ook. Daarvoor betaal je 35 euro.
Reserveren doe je simpelweg via hun website.

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!