Bloemkoolsteak met witte bonen en parmezaan
In de keuken

Bloemkoolsteak met witte bonen en parmezaan

Laatst kreeg ik een fantastisch mooie bloemkool in mijn handen geduwd. Een gele variant. Ik vroeg op Twitter/X wat ik ermee moest bereiden. Ik dacht op die manier makkelijk een keuze te kunnen maken. Het tegendeel was echter waar. Ik kreeg zoveel goede suggesties dat het moeilijk kiezen was. Uiteindelijk heb ik een aantal zaken bij elkaar genomen met bloemkoolsteaks met witte bonen en parmezaan als resultaat. Het klinkt niet enorm sexy maar dat is omdat je het nog niet geproefd hebt. Probeer het eens, je gaat niet teleurgesteld zijn. Onderstaand recept is voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 als voorgerecht. Kan ook perfect als hapje maar dan maak je er best geen steaks maar roosjes van.

X kan een geweldige plek zijn maar je hebt er ook nog de occasionele carnivoorneuter rondhangen die lichtjes gedegouteerd was dat ik het een ‘steak’ noemde. Bij deze beloof ik officieel dat ik dit nooit meer steak meer zal noemen vanaf het moment dat er geen enkele vleesbereiding meer bestaat met de naam ‘boomstammetje’. Erewoord.

Dit heb je nodig:

  • 2 bloemkoolsteaks (van 1 grote bloemkool)
  • 3 teentjes knoflook
  • Paar takjes tijm
  • 2 el boter

Chimichurri

  • Grote bos peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • Zout
  • Peper

Bonenpuree

  • 400 gram witte bonen uit een pot
  • Sap en zeste van een halve citroen
  • 1 teentje knoflook
  • Veel parmezaan
  • Blik baked beans
  • Zout
  • Peper


Zo maak je de bloemkoolsteak met witte bonen en parmezaan

1. Begin met de chimichurri. Hak de verse kruiden fijn (met een mes!) en doe ze in een kom. Snijd de chilipeper fijn, hak de knoflook fijn en voeg de kruiden toe met de azijn. Breng op smaak, voeg dan de olijfolie toe. Meng alles goed en zet koel weg.
2. Giet de bonen af en doe in een stevige blender met het sap en de zeste van een halve citroen, zout, peper, 1 teentje knoflook, veel parmezaan en enkele eetlepels van het blik baked beans. Mix zeer glad. Is het te dik? Voeg dan een scheutje water toe. Is het te dun? Voeg dan wat bonen of eventueel kikkererwten toe.
3. Snijd de bloemkoolsteaks uit de bloemkool.Je zou er minstenstwee uit het midden van een grote bloemkool moeten kunnen halen. Bewaar de rest voor een ander recept.
5. Kruid de steaks aan beide kanten met zout, peper.
6. Verhit een pan op middelhoog vuur. Voeg 2 de boter toe. Zodra deze gesmolten is en lichtjes kleurt voeg je de bloemkoolsteaks toe. Druk even stevig aan en rooster tot deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Draai om. Voeg extra boter toe in de pan samen met de teentjes look en de tijm. Arroseer de bloemkool met de boter voor extra smaak.
8. Serveer de bonenpuree in het midden van een bord. Leg hierop de bloemkoolsteak en besprenkel met chimichurri. Rooster eventueel nog een ciabatta om de restjes bonenpuree mee naar binnen te spelen.

Bloemkoolsteak met witte bonen en parmezaan

Zero-waste tip: Dat je de overschot van de bloemkool beter niet weg gooit, lijkt me logisch. Maar ook de bladeren kun je perfect nog gebruiken. Snijd ze in stukken en bewaar in de diepvries om later mee in een soep of curry te gooien. Of maak er bloemkoolbeignets van met dillemayo. Belachelijk goed.

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *