Bloemkoolbeignets met dillemayo!
Hapjes, In de keuken

Bloemkoolbeignets met dillemayo

Binnenkort spelen de Rode Duivels hun eerste matchen op het EK 2024 in Duitsland. Mijn plan is om zo goed als mogelijk een passend hapje te maken gelinkt aan de landen waar we tegen moeten voetballen. Slovakije en Tsjechië zijn niet al te makkelijk omdat hun gerechten vooral een mengelmoes zijn van omringend landen. Daar gaat de zoektocht onverminderd verder. Voor onze laatste tegenstander tijdens de groepsfase heb ik wel een heerlijk hapje gevonden. Bloemkoolbeignets met dillemayo

Dat gerecht vond ik in het fantastisch mooie boek ‘Summer kitchens – Recipes and Reminiscences from every corner in Ukraine’ van Olia Hercules. Het boek staat boordevol zomerse gerechten en neemt ons mee in de eetcultuur van Oekraïne. Meebepaald in het gebruik van ‘Summer Kitchens’. In Oekraïne is het meer gewoonte dan uitzondering om buiten de keuken in je eigen huis een tweede keuken te hebben in een klein gebouw of schuur net buiten je huis waar de groenten groeiden en de kippen en varkens scharrelden. Een keuken vlakbij de bron van al het lekkers zeg maar. De temperatuur in Oekraïne is één van de redenen waarom ze een tweede keuken bouwden. Tijdens de hete zomermaanden werd daar gekookt omdat ze dan de warmte van de oven, fornuis, haardvuur,… uit het huis hielden. In tijden van torenhoge gasprijzen verhuisden ze dan weer naar hun zomerkeuken omdat deze goedkoper verwarmd kon worden.

Daarnaast was zo’n zomerkeuken ook een welgekomen oase van ontmoetingen met veel eten en drinken tot de late uurtjes. In de zomer werd er geoogst en meteen gekookt. Net na de zomer werden de overschotten in die keuken ingemaakt om te kunnen gebruiken tijdens de koude wintermaanden. Deze bloemkoolbeignets met dillemayo hoef je niet in te maken maar maak je best zo vers mogelijk. Niet moeilijk maar wel een enorm tof hapje voor tijdens de wedstrijd België- Oekraïne.

Dit heb je allemaal nodig:

 • Een kleine bloemkool
 • 1 teentje look, fijn geraspt
 • Verse dille
 • 5 el mayo
 • 100 ml volle melk
 • 1 ei
 • 80 gr boekweitmeel (of gewone bloem)
 • Peper en zout
 • Zonnebloemolie

Zo maak je de bloemkoolbeignets met dillemayo:

 1. Snijd de bloemkool in zo goed als hapklare roosjes. Gooi de stam en de bladeren niet weg. Die kan je evengoed gebruiken voor dit hapje. Blancheer de roosjes kort 4 minuten in kokend water, de bladeren 2 minuten. Giet af en laat afkoelen in ijskoud water. Droog goed met een theedoek.
 2. Verwarm zonnebloemolie in een brede gietijzeren pot of in een friteuse tot 180°C. Maak ondertussen het beslag. Meng eerst de melk met het ei tot alles mooi gemengd is. Voeg dan de bloem toe en meng tot een glad beslag. Voeg tenslotte stevig wat peper en zout toe. Zorg dat je beslag niet te lopend is. Alles moet mooi aan de roosjes blijven plakken zonder dat het eraf druipt. Voeg dus indien nodig wat bloem toe.
 3. Doe een 8-10tal roosjes per keer in het beslag en meteen in de hete pan olie. Zorg dat de roosjes minstens voor de helft onder staan met zonnebloemolie. Laat mooi goudbruin worden en draai om zodat ook de andere kant mooi goudbruin kan worden. Haal voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige roosjes en de bladeren van de bloemkool.
 4. Maak de dillemayo. Meng de mayo met de fijngeraspte look en fijngesneden dille. Serveer alles samen op een bord en schreef de Rode Duivels naar een overwinning terwijl je geniet van het beste dat Oekraïne te bieden heeft!
Bloemkoolbeignets met dillemayo!

Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *