Berloumi
In de keuken

Berloumi met gegrilde watermeloen

Het bbqseizoen is al een tijdje bezig en zoals het er nu naar uitziet gaat dit seizoen elk jaar langer en langer worden. Daar valt heel veel over te zeggen, wat we er al dan niet aan kunnen doen en hoe we met zijn allen duurzamer aan de bak moeten. Meer kiezen voor producten van bij ons is dan al vaak een mooi begin. Berloumi, onze eigen Belgische halloumi gecombineerd met gegrilde watermeloen. Want geloof het of niet, meloenen kunnen perfect in ons klimaat. Niet enkel nu, ook enkele decennia geleden al. Op mijn werk bij het Proefstation voor de Groenteteelt doen we momenteel onderzoek naar de biologische openluchtteelt van meloenen binnen het project Melosun. Zo behoort een lokale berloumi met gegrilde watermeloen plots tot de mogelijkheden. Ideaal als bijgerecht op de barbecue.

Wat heb je nodig voor berloumi met gegrilde watermeloen?

 • 1 blok berloumi (Dat mag de Mediteraanse of de versie met chili zijn)
 • 1/4de watermeloen
 • Een handvol muntblaadjes
 • Een handvol koriander
 • Olijfolie
 • Rode ui
 • Enkele eetlepels suiker
 • Komijnzaad
 • Azijn

Zo begin je eraan:

 1. Start minstens 1 dag op voorhand met de zoetzure ui. Snijd de rode ui in fijne ringen met een mandoline. Breng een gelijke hoeveelheid water en azijn aan de kook met enkele lepels fijne suiker (naar smaak) doe hier een eetlepel komijnzaadjes bij en haal van het vuur. Doe de ui in een gesteriliseerde bokaal en giet het azijn/suikermengsel erover. Sluit het deksel en laat afkoelen. 
 2. Steek de barbecue aan. Voor dit gerecht heb je enkel directe hitte nodig. Verschillende zones hoeven dus niet. Al kan ik me moeilijk voorstellen dat je enkel voor dit gerecht een bbq zou aansteken.
 3. Snijd de berloumi in plakjes. Snijd de watermeloen in mooie driehoekige plakjes. Gril de berloumi en de watermeloen in de directe hitte. Zorg dat de berloumi krokant is aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. De watermeloen zou mooie grilstrepen moeten hebben en bijna ‘vlezig’ zijn.
 4. Rol de muntblaadjes en de koriander op en snijd in heel fijne reepjes.
 5. Dresseer de watermeloen en de berloumi zoals je een tomaat-mozzarella zou dresseren. leg hierop het munt-koriandermengsel, werk af met de zoetzure ui en een scheutje olijfolie.

Klein aandachtspuntje: laat de berloumi niet afkoelen. Het zorgt ervoor dat deze minder krokant wordt en zelfs wat taai.

Berloumi met gegrilde watermeloen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *