Bao buns met spicy shiitake
In de keuken

Bao buns met spicy shiitake

Gestoomde broodjes met een lekkere vulling. Oftewel een soort oosterse versie van onze hamburger. Ze komen origineel uit de Chinese keuken maar ze vinden stilaan hun weg naar onze keuken. Vaak worden ze gevuld met krokant buikspek of pulled pork. Deze bao buns met spicy shiitake geven minstens evenveel voldoening als de versie met vlees. Bovendien is het ook een gerecht dat behoorlijk snel klaar is. Zeker wanneer je aan de slag gaat met buns die enkel nog gestoomd hoeven te worden en je de ingelegde komkommer en radijzen de avond op voorhand maakt.

Zo maak je de Bao buns met spicy shiitake:

  • 6 bao buns
  • 300 gr shiitake
  • 4 el rijstwijnazijn
  • 4 el sojasaus
  • 1 eetlepel rijstolie
  • 6 bosuien (in dunne ringen gesneden)
  • Rijstolie

Voor de ingelegde komkommer en radijzen: (idealiter maak je deze een dag van tevoren)

  • 1 deel water
  • 1/3 deel witte wijnazijn
  • 2 el suiker
  • 1 el zout
  • Evenueel andere smaakmakers als dille, korianderzaad, peperkorrels,…

Dit heb je nodig voor de hot honey mayo:

  • 4 el mayonaise
  • 1 el honig
  • 2 el sriracha, chili-olie, chilisaus,… (Wat je in huis hebt)
  • 1 tl sesamolie
  1. Begin met de komkommer en de radijsjes. Snijd deze in fijne schijfjes. Meng het water met de azijn, suiker en het zout en de andere smaakmakers tot de suiker goed opgelost is. Doe hierin de komkommerschijfjes en radijsschijfjes en laat bij voorkeur een nacht staan in de koelkast. Maar het gaat evengoed lekker zijn als je het meteen opeet.
  2. Meng ondertussen de ingrediënten voor de hot honey mayo in een kommetje.
  3. Doe de rijstazijn, sojasaus en 1 el rijstolie in een kom en meng.
  4. Verwarm een pan op een hoog vuur. Snijd de shiitake in mooie schijfjes, doe wat rijstolie in de pan en doe er de shiitake bij. Gaar snel op een hoog vuur. Voeg het mengsel met de rijstazijn en sojasaus toe en laat de Maillard reactie zijn gang gaan.
  5. Stoom de buns. Kijk voor de juiste stoomtijd op de verpakking van de buns. Maak de bao buns op door te beginnen met een flinke lepel van de honey mayo, daarna wat van de shiitake, wat ingelegde komkommer en radijs en tenslotte de fijngesneden bosui. Vouw je bun dicht en eten maar!
Bao buns met spicy shiitake

Ben jij al ingeschreven op mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *