In de keuken

Balsamicospruitjes met puree van rucola en feta

Spruitjes. You love them or you hate them. Ik zit in de eerste categorie. Al van kleins af aan werd het gezin opgedeeld in diegene die ze wel wou eten en diegene die ze niet wou eten.

Nu de eerste vriesperiode achter de rug is, zijn ze op hun best. Daarom besloot ik er dit gerecht mee klaar te maken. Balsamicospruitjes met een frisse puree van rucola en feta. Ik deed er ook spekjes bij, maar die waren eerder overbodig. Dus eigenlijk kan dit perfect een vegetarisch gerecht worden voor tijdens mijn deelname aan Dagen zonder Vlees.

Screen Shot 2016-01-30 at 15.40.15

 

Ingrediënten:
– Spruitjes
– Balsamico-azijn
– Citroen
– Rozemarijn
– Teentje look

– Aardappelen
– Room
– Boter
– Rucola
– Feta
– Zonnebloempitten

Hoe begin je eraan?

Verwarm je oven voor op 200°.
Start met het proper maken van de spruitjes en ze te halveren.
Kook ze een 4-tal minuten en koel meteen af in koud water. Leg een bakvel op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Spreid de afgekoelde spruitjes uit op het bakpapier. Rasp de schil van een halve citroen over de spruitjes en kruid met peper, zout en fijngesneden rozemarijn. Leg een geplet teentje knoflook tussen de spruitjes en schuif 20 minuten in de oven. Zet de oven de laatste 5 minuten op grillstand. Zo krijgen je spruitjes een aangenaam bruin korstje aan de buitenkant.
Vlak voor je de spruitjes in de oven schuift breng je ook je geschilde aardappelen aan de kook. Terwijl je spruitjes in de oven staan en je aardappel garen, snij je een bosje rucola in stukken en verkruimel je de feta.

Vergeet ook zeker niet om je zonnebloempitten te roosteren. (Dit kunnen ook zonnebloempitten of pijnboompitten zijn). Hou het goed in de gaten, want voor je het weet zijn je pitten zwart.

Wanneer je aardappel gaar zijn, plet je ze samen met wat, room, boter en peper en zout tot een smeuïge puree. Meng voorzichtig de fijngesneden rucola en feta onder de puree. Haal ondertussen de spruitjes uit de oven en besprenkel met de balsamico-azijn naar smaak.

Schep de puree op het bord, leg de spruitjes errond en strooi wat geroosterde pitjes eromheen.
En geloof me, dat beetje spek dat bij op het bord lag, dat heb je eigenlijk echt niet nodig.

Enjoy,
R.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *