In de keuken

Asperges op de barbecue

De eerste, echte zomerse dag van het jaar zit erop. Dat is traditioneel de dag dat iedereen de barbecue uit het tuinhuis haalt, slagers gouden zaken doen en mensen even vergeten dat we nog steeds maar begin april zijn. Het zomerse weer laat ons grijpen naar groenten die eigenlijk pas binnen een maand of drie op hun best zijn. Courgette, aubergine, tomaten,… Het hoort bij een barbecue als lookbroodjes.
Toch zijn er ook andere groenten die op dit moment op hun best zijn en heerlijk klaargemaakt kunnen worden op de gril. Asperges bijvoorbeeld. Nu is het moment dat de eerste witte kopjes stilaan boven de grond komen en je verse Belgische asperges kunt eten. Het enige lastige aan asperges: ze kunnen door het rooster vallen als je wat onhandig bent. Sorry, aan de twee verkoolde asperges.

Wat heb je nodig?

– Witte piepende kraakverse asperges
– Kappertjes
– Bieslook
– Geklaarde boter.

Hoe begin je eraan:

Asperges rechtstreeks grillen op de barbecue vraagt wel wat tijd en de kans is vrij groot dat ze zwart uitslaan. wat je dus het beste doet nadat je nauwkeurig de schil hebt verwijderd, is ze 5 minuutjes in kokend water laten voorgaren en meteen afkoelen in ijskoud water. Dat kun je gerust de dag vooraf al doen.
Daarna leg je ze op de hete barbecue.
Ondertussen zet je een klein steelpannetje op een laag vuur binnen en laat je de (goede) boter smelten. De onzuiverheden die komen bovendrijven, verwijder je met een schuimspaan. Voeg aan de geklaarde boter een paar eetlepels kappertjes, fijngehakte bieslook (of peterselie) toe en draai nog even met de pepermolen.
Vergeet je asperges ondertussen niet af en toe even om te draaien zodat ze er mooi gegrild uitzien.
Doe ze in een schaaltje en leper de boter met kappertjes en bieslook erover.
Klaar!
Simpel, en perfect in het seizoen.
Wij aten de asperges met lamsspiesjes. Volgende keer dat de zon schijnt, weten jullie wat doen.
Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *