De Moestuin, Hapjes

Alles begint met goede grond

Vorige week kreeg ik een leuk pakketje toegestuurd. Allereerst een zak potgrond van Substral. Substral compact om juist te zijn. Een nieuwe, revolutionaire potgrond op basis van kokosderivaat. Voeg water toe aan deze grond en hij neemt tot drie maal in volume toe. Of dat beweren ze toch op de zak. Deze zak van 8 liter zou dus een zak van 25 liter kunnen worden enkel en alleen door er water aan toe te voegen? Dat moest ik proberen.

image

Ik heb braaf de instructies gevolgd. De potjes voor ongeveer 1/3 gevuld, water bij gedaan en afgewacht. Hier kwam ik wel een probleem tegen. Sommige potten hebben onderaan gaatjes om water af te voeren. En water dat afgevoerd wordt, ja dat wordt uiteraard niet opgenomen door de potgrond. Dus eigenlijk is het handiger om te mengen in een aparte bak en dan pas de potten te vullen. Bij de potten zonder gaten vanonder had ik de indruk dat er te weinig potgrond in zat. Hier heb ik dus een hele hoop moeten toevoegen. Na een tijdje zag je het inderdaad aanzwellen maar niet genoeg. Dus hup, nog wat potgrond erbij. Tot het potje perfect gevuld was. Enige nadeel hier was dat het plots bleef opzwellen waardoor het wat veel  grond was. maar kom, niet getreurd. beter te veel dan te weinig.

Het tweede product in het pakje was Substral Flower Magic.

image

Dat heb ik er dan ook rijkelijk opgestrooid in de hoop dat al deze potjes binnen een dikke maand gaan barsten van de bloemen. Volgende maand meer daarover dus!

Conclusie over de potgrond:

Geweldige kwaliteit van potgrond. Houdt het water vast, mooie structuur en rijk aan voeding. Je hoeft minder gewicht mee te sleuren. Een zakje van 8 kilo is niets vergeleken met een zak van 25 kilo.
Enige negatieve punt: Ik had de indruk dat je er  geen 25 liter uit kreeg. Eerder het dubbele, een 16 liter. Wat ook nog dik oké is.

image

image

Een ander voordeel aan werken in de moestuin (buiten pakjes doorgestuurd krijgen om te testen) is dat sommige van mijn groenten gegeerd worden. Hier en daar geef ik iets weg. Soms verkoop ik ook al eens iets. Maar deze keer kreeg ik wel iets heel bijzonder in ruil voor wat groenten.

Ongeveer elke maand ga ik wijn proeven en kopen in Porta Vinum (Ze hebben zelfs een Facebook pagina!). Een klein wijnhuis dat wordt uitgebaat door een sympathiek koppel Dennis en Winny en rechterhand Wannes. Elke maand kun je daar gratis en voor niets lekkere wijnen gaan proeven. Normaal maken zij mij warm voor wijnen. Nu had ik hun warm gemaakt voor mijn groenten. Toen ik als verrassing wat groenten (raapsteeltjes, spinazie, kropsla,…) had meegenomen kreeg ik in ruil deze lekkere fles wijn. Ruilhandel, van alle tijden!

image

image

Goed, wie gaat er eens mee een wijntje proeven? Wedden dat je niet met lege handen naar huis gaat?

Cheers,
R.