In de keuken

Aardappel-kervelwafels met tomaat-garnaal

Blijkbaar wordt er in tijden van Corona zo mogelijk nog meer voedsel verspild in huishoudens. Akkoord, er zijn op dit moment te veel (friet)aardappelen en boeren raken hun overschotten soms niet kwijt, maar dat wil daarom niet zeggen dat we zelf eten moeten weggooien. Neem nu puree. Een van de zaken die vaak wordt weggegooid. Ik snap dat ergens wel. Persoonlijk vind ik het nog moeilijker om in te schatten hoeveel aardappelen ik moet schillen voor de perfecte hoeveelheid puree dan in te schatten hoeveel spaghetti ik nodig heb voor een pasta pesto. Hierdoor eindig ik dus steevast met een overschotje puree dat ook wel eens in de vuilnisbak eindigt. Maar wie gaat er nog puree weggooien als je er wafels van kunt maken? Juist, niemand. Daarom dus dit recept voor heerlijke aardappel-kervelwafels.

Ingrediënten (voor 5 wafels):
350 gr aardappel
3 el tarwebloem
1 ei
Handvol kervel
Peper en zout
Zonnebloemolie

Ingrediënten voor de kerveldressing:
2 el mayonaise
4 el yoghurt
Handvol kervel
Scheutje citroen
Peper en zout

Extra:
250 gr garnalen
10-tal kerstomaatjes
2 eieren

Recept:

Kook de aardappels in water tot ze gaar en zacht zijn.
Prak ze tot puree en meng ze met de kervel die je hebt fijngesneden, het ei en de bloem. Kruid af met peper en zout en meng stevig tot je een mooi, best dik beslag krijgt.
Laat een wafelijzer goed heet worden en wrijf wat zonnebloemolie op het ijzer zodat de wafeltjes niet blijven plakken. Neem een stevige eetlepel van het beslag, leg in het midden van het wafelijzer en doe toe. Nu komt de tricky part. Open je het wafelijzer te vroeg, dan trek je de wafeltjes uit elkaar en kun je opnieuw beginnen. Open je het te laat, dan zien ze zwart. Bij mij duurde het telkens 6-7 minuutjes. Elk wafelijzer is echter anders, dus test het vooral zelf even uit. Eens je de goede timing  te pakken hebt, gaat het vlot.
Breng water aan de kook en laat de eitjes 4 minuten koken. Spoel daarna meteen af onder ijskoud water en pel ze.
Maak ondertussen de kerveldressing.  Blend een handvol kervel met 2 eetlepels mayonaise, 4 eetlepels yoghurt, een scheutje citroen en peper en zout tot een lekkere dressing.
Leg twee wafels per persoon op een bord, leg het eitje erop samen met in kwartjes gesneden kerstomaten, veel garnaaltjes en wat extra kervel. werk af met de kerveldressing en wat extra zwarte peper.