Op reis, Op stap

A l’Ostendaise: Noordzeevis in Oostende

Oostende, de Koningin der Badsteden. En ook de eerste plek die in me opkomt wanneer ik aan noordzeevis denk. Toen ik enkele weken geleden dan ook de vraag kreeg of ik al eens wou komen voorproeven van A l’Ostendaise, het Noordzeefestival dat op 25 en 26 juni plaats vindt in Oostende, zei ik uiteraard volmondig ja. Mijn bomma heeft me immers altijd geleerd dat het onbeleefd is om eten te weigeren wanneer het aangeboden wordt. Wat volgt is een klein verslag van een bezoek aan Bistro Mathilda, al 25 jaar gevestigde waarde in Oostende, een verhaal over garnalen en reclame voor A l’Ostendaise. Volgens de nieuwe regels van de overheid moet het duidelijk vermeld worden wanneer het reclame is. Dit is dus reclame. Of gewoon wat inspiratie voor een weekendje weg. Of allebei. Doe er vooral je voordeel mee!

Goed, eerst Bistro Mathilda op de statige Leopold II Laan. Ik had er al eens van gehoord maar nog nooit daar terecht gekomen. De bistro dankt zijn naam aan het bekende beeld van George Grard, “De Zee”, alias “De Dikke Mathilde”. Die naam katapulteert me dan weer meteen terug naar mijn studententijd toen er in Paters Vaetje meerdere biertjes met dezelfde naam sneuvelden op een avond. Maar goed, Bistro Mathilda is de familiezaak van Gerda Maenhout en Luc Declerck die graag aan de slag gaan met streekproducten. Dat merk je ook meteen wanneer je naar de menu kijkt: Ceviche van roodbaars, tatjespap met garnalen, catch of the day,… Ook de vleesgerechten zouden de moeite zijn al blijft dat bij ‘van horen zeggen’. Ik ben niet helemaal vanuit Antwerpen naar Oostende gereden om vlees te eten. Noordzeevis stond op de planning en op de menu. Start!

Keyte Oostendse tripel

Het Keyte-Ostens Belegeringsbier werd in 2004 voor het eerst gebrouwen ter herdenking van het Beleg van Oostende (1601-1604), op initiatief van de Zythos-vereniging De Oostendse Bierjutters. In de 16de eeuw werd reeds een hoploze Keyte gebrouwen, dat werd gedronken in de plaats van het veelal besmette water. De naam Keyte (coyte, kuit, keite, kueyt,..) is afgeleid van het Franse cuire of prendre une cuite, wat betekent boven je theewater geraken. Het is een ietwat zoetere tripel met een bittere afdronk van 7,5%.

Ceviche van roodbaars
avocado / granaatappel / honingtomaat

Naar mijn gevoel kun je 4 soorten horecazaken onderscheiden: gastronomie, bistronomie, brasserie en de snelle hap. In het geval van Bistro Mathilda proef je echt van bistronomie. Er heerst een ongedwongen sfeer en het eten dat er op tafel komt is oprecht lekker. Anders dan bij een brasserie waar je tegenwoordig vaak veel geld betaald voor gerechten die je thuis beter zelf kan maken, zijn hier de klassiekers wel van een hoog niveau en zijn ze beter dan wanneer je er thuis zelf mee aan de slag gaat. Dat is voor mij het grote onderscheid tussen bistronomie en brasserie. Bij een bistro word je verrast door metier en productkennis. En dat is hier bijzonder het geval. De ceviche van roodbaars prikkelt alle delen van de mond. Zuur, zoet, zout, de granaatappelpitjes die ontploffen in de mond. Leuk beginnen zo.

Tatjespap met garnalen
Karnemelksmeus / garnalen / ei / gesmolten boter

Dan komt het gerecht waar ik twee weken op voorhand al naar uitkeek en waarom ik voor deze bistro koos: Tatjespap. Het is iets dat ik zelden zelf maak maar waar ik eigenlijk enorm dol op ben. De combinatie van aardappel, karnemelk, lichtjes gebruinde boter, verse garnalen en ei is op en top Vlaams. Hoeveel boter de chef hier in de puree deed, wou hij niet zeggen maar dat de hoeveelheden boter én garnaal meer dan de moeite zijn, durf ik wel zeggen. Aan die garnalen hangt trouwens ook nog een mooi verhaal aan vast. Omdat garnalen best binnen de 24u gepeld en gegeten worden, hebben 4 vissers de uitzondering gekregen om zonder controle de garnalen kraakvers te leveren waardoor je ze hier dus ook enorm vers op je bord kan vinden.
Ik vroeg nog aan de chef of hij de tatjespap ging serveren tijdens het Noordzeefestival A l’Ostendaise maar dat is blijkbaar onmogelijk gezien de grote hoeveelheid verse garnalen die ze dan nodig hebben gedurende het festival. Kwaliteit voorop en zo hoort het. Het gerechtje dat hij wel gaat serveren gedurende het festival wordt iets met gerookte haring aardappel, prei en karnemelk. Iets om naar uit te kijken dus.

Kabeljauw
currykorst / warme tartaarsaus / lauwe aardappelsalade

‘Catch of the day’ stond er bij het hoofdgerecht. Altijd even afwachten welke vis het dan gaat worden. Die dag was het een mooie vangst van kabeljauw blijkbaar dus kregen we een kabeljauw met krokante currykorst en warme tartaarsaus. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit al warme tartaarsaus had gegeten maar het is wel iets dat ik standaard bij vis zou willen eten. Veel zuren, vol van smaak.

Kaltbach Creamy
carré confituur van rabarber

Last but not least een dessertje met kaas en rabarber. Ik ben niet de grootste zoetebek dus ik ben steeds blij wanneer er iets met kaas als alternatief wordt aangeboden. Deze kaas kende ik nog niet maar de eerste beschrijving die ik online vond was meteen ideaal om te copy pasten en hier te plakken.
De Kaltbach rijpt in de Santenberg in een 2 kilometer lange zandsteengrot. Daar rijpt hij samen met honderdduizend andere kazen, zoals de Emmentaler. De Kaltbach ademt aroma’s van kruiden, hooi, boter en room. Van textuur is deze kaas ongelooflijk smeuïg.
Ging heel goed samen met de zuur-zoete rabarber en was de ideale afsluiter van een toch wel copieuze maaltijd. Ben je deze zomer in Oostende? Aarzel niet om te reserveren, hier wandel je zonder twijfel met een goed gevoel buiten.

Pro tip 1: Ga zeker eens langs de Vistrap om zelf een portie verse garnalen mee naar huis te nemen.
Pro tip 2: Vergeet daarna de garnaaltjes niet in je auto wanneer je terug thuis bent.

Het Zeeheldenplein in Oostende wordt tijdens het weekend van 25 en 26 juni hét walhalla voor seafood lovers, grote én kleine lekkerbekken. Meer dan twintig Oostendse chefs gaan aan de slag met Noordzeevis. Verser dan vers, want de vis én de bijvangst belandt rechtstreeks van in de netten van Oostendse vissers op je bord. Naast vaste waarden en bekende Oostendse restaurants als pakweg Histoires d’O, Bistro Mathilda en Brasserie Ensor, zijn er dit jaar ook enkele restaurants die voor de eerste keer deelnemen: RestoVito, Kiss the Chef, Belevingsbrasserie Fort Napoleon, North en Roccia. Kortom, einde deze maand moet je dus in Oostende zijn voor zon (hopelijk), zee (zeker) en gerechten met Noordzeevis (zeer zeker) op A l’Ostendaise!

Praktisch:

Locatie: Zeeheldenplein, 8400 Oostende

Zaterdag 25 juni & zondag 26 juni 2022

Toegang tot het evenement is gratis.

Voor slechts 8 euro per gerecht proef je van al het lekkers dat de Oostendse chefs voor jou in petto hebben.

Ik werd uitgenodigd om alvast eens voor te proeven van het Noordzeefestival. Dit bericht bevat dus reclame maar is tegelijk ook doodeerlijk. Ik heb oprecht lekker gegeten bij Bistro Mathilda + We moeten meer met onze eigen Noordzeevis aan de slag gaan in de keuken en dan zijn initiatieven zoals dit festival ideaal om de mensen te laten proeven van het beste dat de Noordzee te bieden heeft. Iedereen daarheen dus!