De Moestuin

5 redenen om compost te gebruiken

November, de ideale maand om uw bodem voor volgend jaar al klaar te maken.
Waarom zou je in godsnaam nu al beginnen als je pas volgend jaar in juni je eerste groenten oogst hoor ik je al denken?
Daar is maar één goede reden voor. Meer en gezondere planten!
Ook ik heb deze ongelooflijk warme 8 november gespendeerd in de moestuin met mijn grond klaar te maken voor volgend jaar.

Maar hoe gaat dat nu in zijn werk.

Allereerst maak je je grond wat onkruidvrij. Vooral de grote stukken. Dat er hier en daar wat kleine scheutjes onkruid doorkomen is absoluut geen probleem.
Vervolgens maak je je stukje grond klaar voor volgend jaar. Dat kan op verschillende manieren. Compost, verschillende soorten mest, een combinatie van beide of je vertrouwt op moeder natuur en laat de grond met rust. Moeder natuur heeft me al een paar keer in het ootje genomen, dus ik ga dit jaar voor een iets veiligere oplossing: compost.
Aangezien mijn stukje grond vorig jaar al de nodige paardenmest heeft gekregen besloot ik het dit jaar zo te laten. Bemesten is goed voor je grond, overbemesten absoluut niet.

Screen Shot 2015-11-08 at 17.54.44

Wat is nu deze compost?

Compost bestaat uit plantaardige resten (bijvoorbeeld groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout, …) die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken. Je kunt het vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten zich omvormen tot de donkerbruine bosgrond.  Compost is een donkerbruin tot bijna zwart kruimelig materiaal dat naar bosgrond ruikt. (waanzinnige geur als je het mij vraagt) Het is het resultaat van het composteringsproces, een natuurlijk proces dat gecontroleerd en gestuurd wordt. Het is een product met een hoog stabiel organische stofgehalte en nutriënten die geleidelijk beschikbaar komen voor de planten.

1. Tuinieren en landbouw beoefenen put immers de bodem uit. Borders maak je schoon, grasmaaisel haalt u weg, fruit en groenten oogst je, … telkens haalt u voedingsstoffen en organisch materiaal weg van de bodem. Om uitputting en structuurverval te voorkomen moet ude bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. En dat doet u met een bodemverbeteraar als compost.

2. Het organisch materiaal brengt meer structuur in de bodem. Die structuur (micro- en macroporiën) in de bodem is nodig om zuurstof en water in op te slaan. Plantenwortels vinden gemakkelijker zuurstof, water en voedsel (onder de vorm van mineralen) en kunnen beter in de bodem dringen. Een stabiele structuur verhindert dat de bodemdeeltjes gemakkelijk losraken en verplaatsen. Compost gebruikt u dus ook om bodemerosie te voorkomen.

3. Het organisch materiaal en de humus leveren voedsel voor nuttige bodemorganismen. Het organisch materiaal in compost is van verschillende oorsprong (bladeren, grasmaaisel, takjes, fruit, …) waardoor ook verschillende bodemorganismen aangetrokken en gevoed worden.

4. Een rijk en evenwichtig bodemleven zorgt er voor dat schadelijke organismen zoals aaltjes, of sommige ziekten niet de overhand krijgen. Compost beschermt dus de planten tegen ziektes.

5. Als een echte bodemverbeteraar brengt compost terug evenwicht in de bodem (-structuur en –leven) waardoor planten en teeltgoed in gezonde omstandigheden kunnen groeien.
En wanneer de bodem gezond en evenwichtig is, kan je denken aan voedingstoffen voor de planten. Dit is de functie van meststoffen. Meststoffen gebruiken heeft enkel zin als ook het evenwicht in de bodem hersteld wordt. Een evenwichtige bodem houdt voedingsstoffen beter vast. Start daarom met compost! (Bron Vlaco)

Aangezien ik op de volkstuintjes zit, heb ik het geluk dat ik niet zelf voor mijn compost moet zorgen. Elk jaar begin november komen ze enkele ton compost neerkappen. Mijn taak is dan enkel nog om 25 kruiwagens te vullen en te verdelen over mijn perceel. Zware taak, maar hey, moestuinieren is dan ook topsport.

Screen Shot 2015-11-08 at 17.49.18

En geef toe, zo’n laagje compost ziet er ook nog eens mooi uit.

 

Screen Shot 2015-11-08 at 17.50.07

 

Cheers,
R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *