In de keuken

5 maal groenten op de bbq

Geraspte worteltjes, schijfjes komkommer, aardappelsla en hardgekookte eitjes. Dat moeten zowat de typische, Belgische bijgerechten zijn bij een bbq. Absoluut niets mis mee. Geef me een goede aardappelsla en ik ben een zeer gelukkig mens. Al mogen de groenten/bijgerechten voor mij soms ook net dat ietsje meer zijn. Persoonlijk vind ik groenten op de bbq veel boeiender en lekkerder dan vlees. En bovendien veel verrassender. Daarom hier 5 maal groenten op de bbq waar je gegarandeerd mee scoort aan tafel.

Miso glazed spitskool met limoen

Neem nu deze miso glazed spitskool met limoen om mee te beginnen. Het duurt even voor deze helemaal gaar is maar eens gaar heb je wel een bijgerecht waar je gasten van onder de indruk zullen zijn. De spitskool wordt gegrild, gerookt, gelakt,… kortom je doet er alles mee wat je ook met een stukje vlees mee zou doen.

Zo maak je de miso glazed spitskool met limoen

Miso glazed spitskool met limoen

Gegrilde courgettes met gerookte olijfolie

Het seizoen van de courgettes staat stilaan voor de deur. Binnen dit en een maand zal elke moestuinier met grote overschotten zitten, familie en vrienden lastig vallen met hun grootste exemplaren en niet meer weten hoe ze te verwerken. Aan elke courgetteplant komen immers meer courgetten dan er recepten voor zijn. Met dit zomerse weer zijn courgettes een heerlijkheid om op de barbecue te gooien. Ze zijn makkelijk klaar te maken, zijn snel klaar en blijven tegelijk toch ook knapperig. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je ze voorziet van een laagje olie. Anders drogen ze snel uit en kunnen ze sneller verbranden. Deze gegrilde courgettes met gerookte olijfolie en citroen zijn het perfecte bijgerecht bij een stukje vis van de grill

Zo maak je de gegrilde courgettes met gerookte olijfolie

Berloumi met gegrilde watermeloen

Het bbqseizoen kan stilaan van start gaan en zoals het er nu naar uitziet gaat dit seizoen elk jaar langer en langer worden. Daar valt heel veel over te zeggen, wat we er al dan niet aan kunnen doen en hoe we met zijn allen duurzamer aan de bak moeten. Meer kiezen voor producten van bij ons is dan al vaak een mooi begin. Berloumi, onze eigen Belgische halloumi gecombineerd met gegrilde watermeloen. 

Zo maak je de berloumi met gegrilde watermeloen

Berloumi

Groene asperges met burrata en citroen

Groene asperges zijn een zegen om te grillen op de barbecue. Snel klaar en ze passen bij veel gerechten. Je hoeft ze ook niet op voorhand te koken. De barbecue doet het zware werk voor jou, jij moet er enkel voor zorgen dat ze niet door de mazen van het rooster glippen. Samen met wat burrata en citroen heb je een geweldig bijgerecht.

Zo maak je de groene asperges met burrata en citroen

Gegrilde little gems met Old Groendal

Sla boeiender maken? Makkie, doormidden snijden, olijfolie, peper en zout en grillen maar. Zeker met een Little gem is dat een fluitje van een cent. Een hapje dat uitblinkt in zijn eenvoud maar waar de kaas wel de belangrijkste rol speelt. Die kaas is de Old Groendal. Een Belgische kaas afkomstig van kaasmakerij ’t Groendal in Rumbeke. Gemaakt met gepasteuriseerde koemelk aangekocht bij boeren in de buurt.

Zo maak je de gegrilde little gems met Old Groendal

Zo, 5 maal groenten op de bbq. Het hoeft niet moeilijk te zijn en toch geeft het net dat ietsje extra aan een barbecue. Kies daarnaast liever voor 1 of 2 kwalitatieve stukjes vis of vlees dan voor een heel arsenaal aan worst, burgers, saté’s en ribben. Iedereen wint. In de eerste plaats je smaakpapillen.


Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *